2022. szeptember 30., péntek


Napi megalázás 1 (A vásárló robot)


A modern társadalmunk velejárója a vásárlói szlogenek, az akciós leárazások és az emberekkel való manipulált játékok tömkelege. Eme multik értünk való véres harcuk közben csak egyről feledkeznek meg. Magáról a vásárlóról, aki végső soron egy ember, nem pedig egy pénzel teli zacskó. A reklámjaikban csak úgy hízelegnek, hogy márpedig ők értünk vannak. – Oh…. minő szerencse ez nekünk! – Csak miattunk léteznek, és hogy nekik mennyire fontos az, hogy mi mindig friss áruval és odaadó, vásárlóbarát kiszolgálással találkozzunk, ha betérünk netán egyik boltjukba. Aha, persze! Azt már nem is említem, hogy olyan termék, hogy AKCIÓS nem létezik, csak azért vannak kitéve ilyen táblák, mert az emberek tudatalattijában az ilyen transzparensek egy olyan hatást váltanak ki, hogy bevonza őket eme üzletláncok valamelyikébe. De most inkább a Magyarországon is jól futó, P-vel kezdődő és y-ra végződő szupermarketről lesz szó.




Az még hagyján, hogy ők is minden jóval kecsegtetnek a reklámiakban. De mikor a vásárlással végeztél volna és a pénztárhoz lépsz, és fizetsz. Fizetsz, de nem is akárhogy, mert onnantól jön a jó öreg kapitalizmusi mentalitás és a vásárlók teljes megalázása. Az ember előkészíti a bankkártyáját vagy pénzét és várja, hogy a kasszás lehúzza a termékeket. Az már egy intő jel, ha kis kosárral mész be vásárolni a szalagnál kell hagyni, ha a megvételre szánt árut felpakoltad, mert kivinni a pénztáron kívülre nem lehet. De elől a kasszásnál meg nincs hely, és ha nem kezded el rögtön, mint aki eszét vesztette bepakolni a cuccokat (szatyorba, táskába), azok szépen leesnek a földre. Mert itt nincs olyan, hogy a megvett élelmiszer lecsurog az erre kialakított pakoló részre, ahonnan fizetés után elpakolhatsz. Ebben a „drága” üzletláncba, mintha levágták volna ezt és ha nem sietsz a pénztáros lehet a következő beárazott termékkel leveri az összeset. Szerencsétlen eladónak is rossz, mert ez gondolom őt is zavarja és a vásárlókat is, mert itt mutatkozik meg a semmibe vételük. Igyekezz! Gyorsan! Pakoljál! Nekünk csak a pénzed kell! Tudom, talán nyafogásnak is hangozhat ez, de nekem egy a modern társadalmunk egy újabb kinyilatkoztatása, arról, hogy a profitorientáltság irányít mindent. A bevétel halmozását erkölcsök nélkül megengedi, miközben kulturáltság (ami a vásárlásnak is van) teljes hiányát képezi. Nem, nem azt várom, hogy (szép szóval) kinyalják az alfelem, csak egy kis figyelmet, töredékét annak, amit a reklámiakban hirdetnek. És ne azt érezzem, hogy én is csak egy futószalagon haladó robot vagyok, akit a végén minden értékétől megcsupaszítanak, s aztán mehet Isten hírével mert onnan már nem érdekel senkit. Az emberi elbánás bármiről is legyen szó, elvárható talán. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Napindító gyümölcsös! Egy újabb nap. Nyár van. Nagy a meleg. Mindenki izzad, és ahogy lenni szokott a tömegközlekedésen most sincs légkond...