2021. december 14., kedd

 

Cigánybűnőzés, egy tiltott beszéd.

Szervusz, kedves olvasó! Érdekes téma ez. Mármint a cigányság és az azzal kapcsolatos topikok. Főleg akkor, ha egy olyan érzékeny pontra tévedünk, mint a velük kapcsolatos, de ugyanakkor tabunak számító téma; a cigány bűnözés. Általában, ha egy társaságban elő jön valaki eme népcsoporttal, mindig meg vannak a kötelező és már- már (legalábbis számomra) unalmas közhelyes mondatok.

„Nekem vannak cigány ismerőseim és néhány rendesebb, mint pár magyar”.

„Nem kell általánosítani, magyarok között is vannak bűnözők”

Gondolom, ismerősek ezek és az ezekhez hasonló mondatok mindenkinek. Bármikor elő kerül véletlenül ez a téma, rögtön valaki elpufogtatják ezeket a mondatokat, és mindenki nagyon egyetértően, és gépiesen helyesel is neki. És ezzel az egész beszélgetés lezárult. Gyakorlatilag érdemleges vitának, diskurzusnak esélye sincs, mert senki sem akarja bevállalni a megbélyegzést.

Tegyük fel hogy a cigányság habitusa hevesebb, az élethez való hozzáállásuk szabadabb, hisz ők inkább a mulatásban, zenélésben érzik jól magukat. De akkor miért válik ez legtöbbször agresszivitásba? Miért van az, hogy az utcán kötekednek, késelnek, hajléktalanokat vernek meg? Miért van az, hogy a tömegközlekedésben 95 százalékban csak ők inzultálják az utasokat, kiabálnak és fenyegetik a buszvezető egész családját? Miért ennyire rendbontó a viselkedésük? Tudom, most jöhetnének a kultúrsznobok az általánosítás fogalmával, vagy hogy túlzók, de ez nem igaz. A középosztályban élő magyar emberek többségének nem egy rossz tapasztalata van a cigánysággal szemben. Rájuk valahogy nem vonatkoznak a törvények sem. Valahogy a köznépben benne van, hogy a romákkal nem kezdünk, nem akarjuk szomszédnak, mert balhésak. Nem akarunk velük dolgozni, mert lopnak, csalnak, hazudnak stb. Miért van az hogy a még múlt századi regényekben is negatívan említik őket, ha szerepelnek egy szépirodalmi könyvben. Nem hinném, hogy a magyar lakosság nagyja (régen és most is) rasszista lenne, de ha a tapasztalat legtöbbször rossz velük szemben, akkor had vonjuk le a konklúziót. Szeretném ezt máshogy látni, de a valóságot tagadni is bűn. És mielőtt megszólalnál ellenem kedves olvasó. Nem! Nem, és nem rasszizmus ez! Szimplán személyes tapasztalat, vagy látott és átélt helyzetek, amik egyes helyeken napi szintű történések. És ez még csak a jó öreg fővárosunk. Vidéken sokkal rosszabb a helyzet. Ezt mind tudjuk. Mivel lehet azt magyarázni, hogy egy cigány család egy egész falút tart rettegésben? Szegénység, kirekesztettség? Nem hinném! Kirabolnak időseket, megverik őket pár ezer forintért. Miért? Milyen mentalitással lehet ezt magyarázni? Legyen egy ember, vagy népcsoport bármilyen habitusú, ez színtiszta bűnözés. A szegénység, nyomor és az ehhez hasonló egzisztenciától független. Ezt orvosolni kell! És ezt nem elhalhatni, vagy a szőnyeg alá söpörni kellene. Beszélni kell róla, mert ha elismerjük, ha nem, ezeket cigány emberek követik el. És kedves olvasó, szerintem igazam van, ha azt mondom; egy országban, vagy csoportban a kisebbségnek kell beilleszkedni a többséghez és nem fordítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Napindító gyümölcsös! Egy újabb nap. Nyár van. Nagy a meleg. Mindenki izzad, és ahogy lenni szokott a tömegközlekedésen most sincs légkond...